Zusss maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw online shopervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van de website ga je akkoord met de plaatsing van de cookies. Instellingen

Geboorte millionaire’s shortbread

Hi, Roos hier! Het is inmiddels alweer een tijdje terug dat ik een recept met jullie heb gedeeld. Gelukkig komen er weer genoeg gelegenheden aan om voor een traktatie de keuken in te duiken! En één van die gelegenheden is ‘de Dag van de Geboorte’ dat elk jaar op 9 september gevierd wordt.

Iedereen kent wel de standaard beschuit met muisjes als geboortetraktatie. Des te leuker is het om je kraamvisite te verrassen met iets heel anders! ‘Geboorte millionaire’s shortbread’, een koekbodem die smelt in je mond met daarop een laag van de lekkerste karamel gedecoreerd met een leuk roze of blauw chocoladepatroon.
 
Als kersverse ouders heb je het al druk genoeg, dus op in de keuken staan om iets te bakken voor je kraambezoek zit je waarschijnlijk niet te wachten. Gelukkig is deze lekkernij tot wel drie maanden in te vriezen in een luchtdichte container, ideaal dus om van te voren te maken!

Dit heb je nodig:

150 gram patentbloem
100 gram lichtbruine basterdsuiker
125 gram gesmolten roomboter + 100 gram on-gesmolten
2 blikjes gecondenseerde melk
80 milliliter stroop
150 gram pure chocolade
50 gram witte chocolade
Roze of blauwe kleurstof
1,5 eetlepel zonnebloemolie

Stap voor stap | Het maken van de geboorte millionaire’s shortbread

Stap 1.

Verwarm de oven voor op 160 graden, vet een vierkante bakvorm in van 20×20 centimeter.
Vermeng de bloem, suiker en gesmolten boter tot en deeg en druk deze op de bodem van de bakvorm. Bak in ongeveer 20 minuten goudbruin. Laat de bodem afkoelen.

Stap 2.

Doe de overige boter, stroop en gecondenseerde melk in een steelpan en verwarm tot dit een glad mengsel. Laat het rustig koken en blijf constant roeren. Kook tot het een bruine karamelkleur krijgt, dit kan tot wel 15 minuten duren. Giet de karamel over de gekoelde bodem en plaats het in de koelkast.

Stap 3.

Als de taart volledig is afgekoeld kun je pure chocolade met 1 eetlepel olie in de magnetron smelten.  De witte chocolade smelt je met 0,5 eetlepel olie. Kleur na het smelten de witte chocolade met de gewenste kleurstof. 

Stap 4.

Giet de pure chocolade over de koude karamellaag en smeer dit glad met een paletmes. Maak van de gekleurde chocolade streepjes op de pure chocolade voordat deze uithardt en gebruik een satéprikker om er een patroontje in te maken. Laat de chocolade verder uitharden in de koelkast.

      

Baktips voor je recept

Tip 1.
Blijf tijdens het koken van de karamel constant roeren en neem goed de randjes en de bodem mee om te voorkomen dat de karamel aanbrandt.
Tip 2.
Zorg dat beide chocoladekleuren tegelijk warm zijn zodat je een mooi patroontje kunt maken. 
Tip 3.
Gebruik een warm mes om de blokjes uit te snijden en maak het mes tussen elke snede schoon voor het mooiste resultaat.

Bewaartips voor je recept

Millionaires shortbread is tot wel drie maanden in te vriezen in een luchtdichte container. Ontdooi het millionaire's shortbread door het een aantal uur vooraf in de koelkast te plaatsen.

Benieuwd naar de andere recepten van Roos? Neem een kijkje op haar smakelijke blog Uit de keuken van Roos.

Zusss: basic, stoer, uniek en een tikkeltje eigenwijs.