Wij gebruiken cookies om jouw online shopervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van de website ga je akkoord met de plaatsing van de cookies. Instellingen

Sinaasappel tulband cake

Hi, Roos hier! Een tijdje terug verscheen mijn eerste recept op de inspiratiepagina van Zusss. Jullie zijn massaal aan de slag gegaan met de ‘no bake Paas-cheesecake’, en wat zagen ze er allemaal geweldig uit! Nu het volgende feestje weer voor de deur staat ben ik aan de slag gegaan om een nieuw recept te ontwikkelen, en tadaa! Hier is ‘ie dan.

 

Koningsdag, de dag waarop Nederland oranje kleurt, en oranje gebak kan dan uiteraard niet ontbreken! Geen oranje tompouce dit jaar maar een overheerlijke luchtige sinaasappel tulband cake met feestelijk, oranje glazuur. Uit deze tulband cake haal je wel 12 plakjes, genoeg om je vrienden, buren en familieleden blij mee te maken. Om de tulband cake nog feestelijker te maken kun je uiteraard creatief aan de slag met sprinkles, oranje vruchtjes of marsepein.

Dit heb je nodig voor de cake:

280 gr patentbloem
1 tl bakpoeder
½ tl baking soda
½ tl zout
175 gr ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
300 gr kristalsuiker
3 eieren maat L (kamertemperatuur)
1 ½ tl vanille extract
3 el sinaasappelrasp
185 gr Griekse yoghurt

Dit heb je nodig voor het glazuur:

125 gr poedersuiker
1 el sinaasappelsap
1 el Griekse yoghurt
1 el volle melk
Optioneel: oranje kleurstof en versiering

Stap voor stap |Het maken van de sinaasappel tulband cake

Stap 1.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet de tulbandvorm in met boter en verdeel een dun laagje bloem over de vorm. 

Stap 2.

Mix de patentbloem met de bakpoeder, baking soda en zout en zet dit mengsel apart.

Stap 3.

Mix de roomboter met de kristalsuiker in 2 á 3 minuten op de hoogste snelheid tot dit luchtig is en schraap de zijkant van de kom met een spatel. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe aan het beslag en mix deze telkens tot ze volledig zijn opgenomen. Schraap de zijkant van de kom tussen elk ei met een spatel. Daarna voeg je de rasp van de sinaasappel en het vanille extract toe en mix je tot het één geheel is.

Stap 4.

Voeg de helft van het bloemmengsel toe aan het beslag en mix tot het net is opgenomen. Voeg nu de Griekse yoghurt toe en mix kort. Tot slot voeg je de tweede helft van het bloemmengsel toe aan het beslag. Let op dat je niet te lang mixt!

Stap 5.

Schep het beslag in de ingevette tulbandvorm en strijk het glad met een spatel, zodat het beslag goed is verdeeld over de vorm en deze gelijkmatig bakt. Plaats de tulband cake in het midden van de oven op een bakplaat en bak deze voor ongeveer 45 minuten. Gebruik een satéprikker om te controleren of de cake gaar is. Als de satéprikker droog en schoon uit de cake komt, is deze gaar. Bak de cake niet te lang door, want dan zal deze droog worden.

Stap 6.

Laat de tulband cake 10 minuten afkoelen in de vorm op een taartrooster. Om de cake uit de vorm te halen draai je de vorm ondersteboven. De cake zou er gemakkelijk uit moeten komen. Laat de tulband cake volledig afkoelen voor je het glazuur aanbrengt.

Stap 7.

Meng alle ingrediënten samen voor het glazuur. Is deze te vast, voeg dan wat extra sinaasappelsap toe. Is deze te dun, voeg dan wat extra poedersuiker toe. Je kunt ervoor kiezen om nog extra oranje kleurstof toe te voegen aan het glazuur. Giet vervolgens het glazuur over de tulband cake en versier de cake eventueel met fruit of sprinkles.

Baktips voor je recept

Tip 1.
Zorg dat elk hoekje van je tulbandvorm ingevet is met boter en bestrooid met een dun laagje bloem om er voor te zorgen dat de cake in één geheel uit de vorm komt.
Tip 2.
Wanneer je de bloem gaat toevoegen aan het beslag, mix dan niet te lang door. Je cake krijgt dan een taaie en vaste structuur en we willen juist een luchtige cake. 
Tip 3.
Om de cake uit de tulbandvorm te halen moet je heel voorzichtig zijn. Laat de cake na het bakken eerst 10 minuten afkoelen op een taartrooster zodat de randjes een beetje loskomen van de vorm. Probeer deze niet los te snijden want dan beschadig je de vorm. Plaats een bord of taartrooster op de tulbandvorm en kiep deze in een beweging ondersteboven. Als de cake niet gelijk los komt, tik dan voorzichtig een aantal keer op de cakevorm. Als je de vorm zorgvuldig hebt ingevet en bebloemd zal de cake makkelijk uit de vorm komen.

Bewaartips voor je recept

Pak de cake in huishoudfolie in en zorg dat deze volledig bedekt is om te voorkomen dat ‘ie uitdroogt. Door de yoghurt in het beslag zal de cake na een aantal dagen nog lekker sappig zijn. Als je de cake vervolgens in een luchtdichte trommel bewaart kun je er drie dagen van snoepen. 

Benieuwd naar de andere recepten van Roos? Neem een kijkje op haar smakelijke blog Uit de keuken van Roos.

Zusss: basic, stoer, uniek en een tikkeltje eigenwijs.